Poletna paša – buče in ajda

Kdor v Prekmurju čebelari stacionarno, torej brez prevažanja čebel na pašo drugod, ta ve, kako pomembne so za njegove čebele kmetijske kulture. Še zlasti to velja poleti na lokacijah, kjer je malo lipe in kostanja.

Leto 2016 je od poznoaprilske pozebe naprej kar prijazno, kar se tiče vremena – vlage je dovolj, temperature doslej niso pretirane, tako da se posevki dobro razvijajo.

Od druge polovice junija cvetijo oljne buče. Hektar buč naj bi dal 100 do 150 kg medu in cvetnega prahu.

IMG_0989

Čebele jih najbolj obiskujejo dopoldne, na panjih se zelo opazi povečan promet in prinašanje cvetnega prahu, ki obarva vhode v rumeno.

IMG_0994

Druga pomembna poleta kultura je ajda. Tudi ta naj bi dajala približno 150 kg medu na hektar, vendar je zanjo značilno, da je zelo “izbirčna” glede vremenskih in rastnih pogojev in zato ta številka lahko zelo niha. Mnoge moderne sorte tudi sploh ne medijo. (Zanimivo razpravo o donosu ajde – v angleščini – najdete tukaj.)

Ajdo ponavadi sejemo po poletni žetvi žita, naš član pa je že kot glavni posevek sejal avstrijsko sorto Bamby, ki naj bi izstopala po tem, da hitro zacveti in dobro medi.

Ajda je bila sejana 8. junija (da so čebele do konca izkoristile prezimljeno inkarnatko + dva tedna pavze po zaoranju). Popki so se začeli odpirati 5. julija in danes, 7. julija, je njiva v cvetu. Temperatura in vlaga sta ugodni.  Renome sorte drži – čebele jo res množično obiskujejo. Prinesejo tudi precej cvetnega prahu.

IMG_0992