Zgodnja pomlad 2017 in čebelja paša

Letos je že do preloma marca v april zacvetela celotna botanična družina prunus – marelice, breskve, različne slive, črni trn, višnje, žlathna in divja češnja, odpirajo pa se tudi že hruške, nashiji, hrušica in zgodnje jablane.

Po zapiskih o datumih cvetenja je letošnja pomlad pri sadnem drevju tako hitra kot 2016 in 2014, hkrati pa za 10 dni hitrejša kot 2015 in za kar 3 tedne hitrejša od 2013.

Poleg sadnega drevja je v marcu in aprilu takoj za vrbami zelo aktualna tudi cvetoča podrast – “pleveli”, najprej bršljanasta grenkuljica (ali veste, da so jo nekdaj uporabljali pri varjenju piva namesto hmelja?), potem regrat in mrtva kopriva. Vseh teh rastlin je na prekmurskih tleh, ki so tipično težka, veliko.

Na akaciji kot še zlasti pomembni paši za naše kraje te dni videvamo razpiranje mladih listov.

Trenutno je torej paše veliko in je zelo raznolika. Čebele se močno razvijajo. Tisti čebelarji, ki smo hkrati po malem sadjarji,  se tega še posebej veselimo. Upajmo, da nas ne doleti tako temeljita pozeba kot ob koncu aprila 2016. Točo, sicer drobno, pa so ponekod v Sloveniji letos že imeli (na primer v okolici Litije).